Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zalig Zen

Als ik aan zen denk, dan denk ik onwillekeurig meteen aan Japan. Aan strakke architectuur en opvallend opgeruimde interieurs met een weinig in het oog springend kleurenpalet. Aan netjes aangeharkte (kiezel)tuinen met keurig gekapte bonsaiboompjes en uiteraard een vijver met kleine watervalletjes waar het water rustgevend naar beneden ruist. 
Globalisering vind ik maar zozo. Wat is er heerlijker dan tijdens het rondzwerven in een ver land nieuwe mensen, producten en gewoonten te ontdekken? En daar steevast een beetje naar terug te verlangen. Liever dan die ontdekkingen hiernaartoe te halen, zie ik ze vertaald in objecten die je helpen even zo’n herinnering op te halen. Zo stel ik me dat voor bij de Lotek-lamp, de minimalistische klassieker van Benno Premsela. 

In het westen hebben wij een heel andere interpretatie van zen dan in Japan, waar het in eerste instantie een meditatievorm is. In deze editie van Eigen Huis & Interieur laten we zien wat zen voor ons betekent: van verstilde interieurs tot de herwaardering van handwerk. 

Wanneer ik zelf op mijn ‘zenst’ ben? Omringd door hoge bomen die aan de rand van een groot meer staan, met vrolijk fluitende vogels. In de duinen, met niks anders dan zand onder mijn voeten en in de verte een groep herten om naar te staren. Of gewoon lekker in mijn eigen huis, languit op de bank of aan tafel met een van de bordspellen die na het ingaan van de avondklok tevoorschijn komen. Stilte is het nieuwe zwart, zegt onze trendwatcher Hilde Francq in dit nummer. De stilte in mezelf vinden is voor mij het ultieme zen.

Tekst José Molenaar Portretfoto Paul van der Sluijs
Met dank aan Paul Linse