Stil wonen in de stad

Florian en Brenda lieten hun Amsterdamse appartement achter zich. Dat ze – op zoek naar rust en ruimte – toch weer midden in een stad terecht kwamen, had niemand kunnen denken.

Bijzondere plek

‘We worden wakker van het gezoem van de bijen,’ vertelt Florian van Roekel (36) met een grote glimlach, aan tafel in zijn druivenkas. ‘Meer hoor je hier niet.’ Hij en zijn vrouw Brenda (28) wonen op misschien wel de meest bijzondere plek van Breda: midden in de stad, maar toch zo stil en ongestoord gelegen als een boerderij die midden op het platteland staat. ‘Je ervaart hier totale rust. Bijna ongelooflijk als je op luchtfoto’s ziet hoezeer we omringd worden door de stad.’ Vanaf de straat leidt een zestig meter lang pad tussen de omringende huizen naar deze oase, waar een poort toegang geeft tot een perceel van maar liefst 2600 vierkante meter. Erop staan een vrijstaande boerderij met daaraan geschakeld een voormalige kippenstal van 36 meter lengte, met een even lange oude druivenkas. De tuin lijkt zo uit een Engels landgoed te zijn gelicht, met zijn slingerpaadjes, groene gazons, bloemen, moestuin en fruitbomen. Ooit voorzag de boerderij in de levensbehoeften van het landgoed Princeoord.

Zin in ruimte

Florian en Brenda woonden in Amsterdam, maar dat werd ze veel te druk. Brenda: ‘Bovendien konden we daar gewoon niet doen wat we wilden. Florian had wat bakken met groente op het dak, maar daar wilde hij graag meer mee doen. En als ik met mijn creatieve uitspattingen bezig was geweest, moest ik alles weer opruimen omdat we in dezelfde ruimte woonden. We hadden enorme zin in ruimte en een echt eigen plek.’ Die behoefte werd zo groot dat ze besloten hun appartement te verhuren en voorlopig in te trekken bij familie van Florian, op het weidse Brabantse land. ‘Dat was in 2012. Sindsdien keken we elke dag op Funda. In de tussentijd bouwden we een woning van strobalen, als kunstproject,’ zegt Brenda.

Gelukkig toeval

Ze lieten plattelandsopties de revue passeren, maar aan de mogelijkheid van een huis in de stad hadden ze totaal niet gedacht. ‘Sterker nog,’ legt Florian uit, ‘dit huis hadden we wel gezien op Funda, maar we hadden het afgeserveerd omdat het zo midden in de stad ligt. We hebben het daarom aan mijn broer aangeraden. Nadat hij het had bezichtigd, zei hij dat we het onmiddellijk moesten gaan bekijken. ‘Het is echt precies wat jullie zoeken.’’ De eigenaar bleek een kennis te zijn. ‘Heel bijzonder, alsof het zo moest zijn. Hij was ooit bij ons strohuis-kunstproject komen kijken.’ De twee gingen bij hem langs en waren aanvankelijk niet heel enthousiast over het huis. Florian: ‘Totdat ik de kas zag. Wauw. En Brenda viel als een blok voor het atelier in de voormalige schuur en al zijn mogelijkheden. Het geheel bleek een ruwe parel die alleen maar gepoetst hoefde te worden.’

Pure liefde

Het poetsen van de ruwe parel gebeurde grondig: in 2015 is alles compleet verbouwd. Daarbij werden mooie materialen gebruikt. ‘We wilden het in één keer goed doen. Die bouwmaterialen zie je elke dag. We moesten ook nog allerlei nieuwe meubels aanschaffen, want we hadden niet veel, maar we hebben vooral geld gestoken in de afwerking van de gebouwen. In het vinden van de juiste spullen en materialen is veel tijd gaan zitten. Nu het af is, kan ik er eindelijk van genieten,’ zegt Brenda trots. De boerderij uit 1906 werd een comfortabel woonhuis, waarbij de oorspronkelijke indeling werd behouden. In de kippenstal zit tegenwoordig hun bed & breakfast Huize Druivelaar. Daarnaast was er ruimte voor een atelier voor fotograaf Florian en een werkplaats voor keramist Brenda. En de authentieke druivenkas werd in oude luister hersteld. ‘Vroeger stond de boerderij vrij in het land, maar nu is het een stadsboerderij geworden. De enorme tuin van 2600 m² is nog een hint naar het verleden.’ Florian: ‘We hebben deze kans aangegrepen om ons eigen stempel op alles te drukken zonder de geest van de plek aan te tasten. Het is lekker kneuterig allemaal, heel leuk en romantisch. We voelen ons hier helemaal thuis.’ Brenda: ‘Het is zo heerlijk om hier ongestoord te kunnen werken en alles lekker te kunnen laten liggen als de dag erop zit. Ik heb het gevoel dat ik hier pas echt tot bloei kom.’

Bron: Eigen Huis & Interieur 2016 | Fotografie James Stoker | Productie Rob Jansen | Tekst Erik Paul Jager