Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lezen: change of plans

We hadden onze koffers al gepakt voor de Salone del Mobile in Milaan, het jaarlijkse designfeest in april, toen we last minute het bericht ontvingen dat het festijn naar juni is verplaatst. Nu verheugen we ons meteen nog meer, want warmer, maar intussen gooit het uitstel wel ons compleet uitgestippelde, grootse Italië-nummer in de war. Of biedt het juist kansen? In dit nummer dus geen verslag van al het nieuws dat zou zijn gepresenteerd, maar een overzicht van iconisch Italiaans design van de 21ste eeuw – 55 gloednieuwe klassiekers, de hoogstpersoonlijke favorieten van de redactie. En daar zijn absoluut een paar favorieten van mij bij.
Wat opvalt is dat een groot aantal van die iconen van de hand van Patricia Urquiola zijn. Natuurlijk zijn er altijd al beroemde vrouwelijke ontwerpers geweest, vaak werkten zij als duo met hun slash een man. Dat vrouwen ook in de wereld van design en architectuur de toekomst hebben is een feit. Drie interviews met grote (vrouwelijke) ontwerpers die voor toonaangevende meubelmerken werken en leidinggeven aan hun eigen grote designstudio bevestigen niet alleen dát, maar ook hoe je je eigen pad moet kiezen en vooral koers moet houden. 
Quota gaan er niet voor zorgen dat er meer vrouwelijke ontwerpers komen. Daar is veel meer voor nodig, zoals talent, lef, doorzettingsvermogen en een portie geluk. En misschien iets meer aandacht van magazines als het onze. Ik ga er in elk geval beter op letten!

José Molenaar

Bestel de nieuwe Eigen Huis & Interieur zonder verzendkosten