Interieur: Zolderschat

De zolderverdieping van een oud bankgebouw veranderde in een royale woonplek, met een onweerstaanbaar dakterras dat dankzij een buitenkeuken en een comfortabele meubels een extra kamer vormt. Carlos van Dijk: ‘Wonen we hier echt?’

‘Designstukken en goede verlichting maken het een plek waar iets gebeurt’
– Carlos van Dijk

Aanvankelijk was het helemaal niet de opzet om de zolder van dit rijksmonument tot woonlocatie te verbouwen. ‘In eerste instantie waren er plannen om hem als magazijn in te richten,’ zegt Carlos van Dijk. Een paar jaar geleden verhuisde hij zijn woonwinkel Carlos in Huis naar het voormalige gebouw van de Sallandsche Bank in de Deventerse binnenstad. Na tien jaar leegstand was het pand uit 1912 aan een grondige renovatie toe. Een jaar lang duurde de ‘soms zenuwslopende’ verbouwing van het verwaarloosde bankgebouw in de Hofstraat. Met oog voor de vele houten details, de originele omlijsting en de oorspronkelijke bestemming werden kelder, bel-etage en eerste verdieping omgetoverd tot een indrukwekkende woonwinkel van 900 m2. De voormalige kluis, directiekamer en commissarissenzaal veranderden in een passende setting voor eigentijdse meubelmerken. Carlos: ‘Bij zo’n verbouwing staat respect voor de
geschiedenis voorop. Na opening van de winkel in 2018 wonnen we zelfs de Deventer Promotie Prijs. De jury vond dat we historisch erfgoed op eigentijdse wijze hadden herbestemd en voor het publiek ontsloten.’ Maar letterlijk én figuurlijk hoogtepunt van het gebouw is de bovenste verdieping. De voormalige zolder biedt een fabuleus uitzicht op de middeleeuwse Lebuïnuskerk. Toen de verbouwing van de winkel achter de rug was realiseerden Carlos, echtgenote Thea en hun zoon zich de mogelijkheden van de ruimte. ‘Te mooi om als opslag te gebruiken. Gelukkig stond de gemeente de ambitie om de zolder tot woonhuis en het aangrenzende platte dak tot dakterras te verbouwen niet in de weg.’

Dag, VOC-schip
Bezoekers die de 190 m² grote bovenverdieping voor het eerst betreden, kunnen de oehs en ahs maar met moeite onderdrukken. Carlos: ‘Eerlijk gezegd knijp ik mezelf ook nog regelmatig in de arm: wonen we hier echt?’ Aan de straatzijde waren ingrepen taboe, omdat die het monumentale aanzicht van de voorgevel zouden verstoren. Maar aan de achterkant werden vijf nieuwe raampartijen voor extra daglicht geplaatst. Het uitzicht op de zijkant van de gotische hallenkerk is overweldigend. Carlos: ‘Het lag voor de hand om de houten binten- en spantenconstructie onder de kap wit te schilderen. Dat is dé manier om een neutrale basis voor een eigentijdse invulling te creëren. Handhaaf je die bruine balken, dan blijft het toch een beetje een VOC-schip. Wit geeft het een frisse, moderne uitstraling, zet een streep door het antieke zoldergevoel.’ Enkele kleuraccenten, zoals een rozerood vloerkleed of het rode kapje van Sottsass’ Calimaco-vloerlamp garanderen een subtiel kleurcontrast. Als eigenaars van een woonwinkel hebben ze het vanzelfsprekend voor het uitkiezen. Carlos: ‘Maar dat betekent niet dat we hier continu met meubels schuiven of spullen uit de winkel hierheen slepen. Wat er eenmaal is, blijft in principe staan. De Häberli-fauteuil en het beroemde Mezzadro-krukje van Achille Castiglioni zijn met ons meeverhuisd. Dat krukje is niet eens comfortabel om op te zitten. Maar een paar van die iconische stukken geven een interieur wel smoel. Ook met een paar kunstwerken of een limited-edition-ontwerp, zoals de waterkan van Aldo Bakker, druk je je persoonlijke stempel.’ Een bescheiden aanpassing is soms voldoende voor een spannend effect. Carlos: ‘Om een saai gangetje tot zijn recht te laten komen, hebben we er een nis gemaakt. De combinatie van een paar kunstwerken en designstukken met een goed verlichtingsplan, verandert een kleurloze, smalle doorgang in een plek waar iets gebeurt.’

Stiltezone
Om de woonfuncties van elkaar te onderscheiden zonder de indeling hokkerig te maken, was een extra ingreep nodig. ‘We hebben een houten kubus in de ruimte geplaatst, waar de badkamer, wc en bijkeuken zijn ondergebracht. Alle waterleidingen bevinden zich in dat blok. Om het beeld boeiend te maken, zijn aan de buitenkant profielen in het hout gezaagd.’
De dakbedekking op het platte dak aan de achterkant bleek aan vervanging toe. Carlos: ‘Doordat we toestemming kregen om het beloopbaar te maken,
werd het mogelijk een royaal dakterras aan de kant van de kerk aan te leggen.’ De ondergrond bestaat uit vlonderplanken van houtcomposiet. Red cedar, toegepast voor de gevelbetimmeringen, completeert de duurzame afwerking. Carlos: ‘Eigenlijk hebben we een binnen- én een buitenhuis. Met weerbestendig meubilair en een buitenkeuken gebruiken we het terras als onze verlengde woonkamer. Van die extra ruimte onder de blauwe lucht hebben we het afgelopen jaar optimaal kunnen profiteren.’ Een glazen afscheiding zorgt ervoor dat het zicht op de kerk open blijft. Op dat dakterras zit je hartje Deventer. Maar het is er muisstil. 

Eigen Huis & Interieur 10/2020
Productie Rob Jansen Fotografie Jansje Klazinga Tekst Jack Meijers

Meer interieurs zien? Bestel de nieuwe Eigen Huis & Interieur online. Geen verzendkosten.

Het uitzicht op de Lebuïnuskerk is geen trompe-l’oeil-behang, maar werkelijkheid vanuit het raamkozijn op de verbouwde zolderverdieping. Fauteuil Take a Line for a Walk van Alfredo Häberli voor Moroso, bloempot Riihitie van Artek, vaas Jonsberg van Halla Jongerius voor Ikea. De kruk is een souvenir uit Nepal. 1 In het neutraal witte balkendecor komen de eigentijdse ontwerpen tot hun recht. Bank Soft Modular en bijzettafel Cork van Jasper Morrison voor Vitra, houten bijzettafel Leila en metalen bijzettafel Habibi van Philipp Mainzer voor e15, karpet van Hella Jongerius voor Danskina, vloerlamp Calimaco van Ettore Sottsass voor Artemide, LCS Chair van Charles en Ray Eames (Vitra). Naast de Jotul-houtkachel staat lamp Mayday van Konstantin Grcic voor Flos. 2 De eetkeuken staat via openslaande deuren in verbinding met het dakterras. In de met hout beklede wand is de inbouwapparatuur geplaatst. Keuken van Bulthaup, hanglamp van Preben Fabricius voor &Tradition, eettafel Anna van e15, karaf met glazen van Iittala, kuipstoelen DAL van Charles en Ray Eames (Vitra). Naast de oven achterin: waterkan van Aldo Bakker voor de Copper Collection van Thomas Eyck. 3 Room with a view: vanaf het dakterras kun je de Lebuïnuskerk bijna aanraken. Buitenbank van Volker Weiss, fauteuil Take a Line for a Walk van Moroso, houten klompen Poplars uit de collectie van Weltevree, bloempot Riihitie van Artek, vaas van Hella Jongerius voor Ikea. 4 Het bad is op een plateau in de ouderslaapkamer geplaatst. Wandplank Corniches van Vitra, ronde bijzettafel van Kartell, Bed Pardis van e15, beddegoed van Auping, bijzettafel van Floris Hovers, tafellampje Beam van Muuto. 5 Aan de achterkant is de buitenkant van de gevel afgewerkt met red cedar. Een lage glazen strook fungeert als balustrade op het dakterras. Buitenbank van Volker Weiss, ligstoel van Houe, kruk Cork van Jasper Morrison voor Vitra, vloerkleed Walking on Clouds van Moooi Carpets.