Interieur: Sierkas effect

In de heuvels rond Pretoria staat een grote villa die via glazen wanden het omliggende groen royaal naar binnen haalt. Het ontwerp oogt luxueus en toch simpel, industrieel maar ook landelijk, traditioneel en tegelijk hedendaags. De ideale manier om de Zuid-Afrikaanse natuur eer aan te doen.

‘Als je je huis slim ontwerpt, heb je in het Zuid-Afrikaanse klimaat geen verwarming of airco nodig’

Om tot dit fraaie resultaat te komen, moest architect Nadine Engelbrecht een aantal keren terug naar de tekentafel. Opdrachtgevers André en Charmaine Freyer waren taaie klanten: het zijn haar ouders. Aan ideeën ontbrak het Nadine niet, maar alles, geeft ze lachend toe, zag er allemaal een beetje te verfijnd uit, te architecturaal om hen te overtuigen. ‘Uiteindelijk vroeg ik mijn moeder of ze een voorbeeld kon zoeken van een huis dat ze echt mooi vond. Ze liet me een foto zien van een boerderij in de Karoowoestijn. Maar die zag er niet uit: het was niet meer dan een oud stenen huisje met stalen golfplaten als dak, en ze kon me ook niet uitleggen waarom ze het zo mooi vond. Het tweede wat ze me liet zien was een theehuisje in een serre. En daar kon ik het mee doen. Terug aan de tekentafel viel opeens het kwartje: mijn moeder wilde niet iets dat er gelikt uitzag. Ze wilde gewoon iets simpels.’

OP DE STOEP
Zo kwam Nadine tot de eenvoudigste vorm denkbaar: een archetypisch huis zoals een kind het zou tekenen. Ze koos meteen ook voor eenduidige materialen, sterk en functioneel tegelijk: baksteen, beton, een stalen structuur en een dak van metaal met zogenaamde ‘standing seams’, die de platen waterdicht maken, afgewisseld met transparante polycarbonaatpanelen die het licht doorlaten. Het hout zorgt voor een warme toets. ‘De bedoeling was om een ruwe, natuurlijke constructie te creëren die de indruk geeft dat ze daar altijd al heeft gestaan.’ Daar komt bij dat de ligging spectaculair is. Het huis staat midden op een heuvelachtig stuk landbouwgrond van 35 hectare en biedt zowel aan de noord- als zuidkant een adembenemend panorama. In het westen kijkt de slaapkamer uit op een stuk bos, waar André als grote vogelliefhebber heel blij om is. De centrale as van het huis lijkt op een serre, een wintertuin waar Charmaine zich kan uitleven in het kweken van orchideeën, luchtplanten, cymbidia en ander groen. De zonovergoten ruimte vol leven is een knipoog naar een typisch onderdeel van de traditionele Zuid-Afrikaanse architectuur: de stoep. Een stoep is hier een veranda aan de voorkant van het huis, waar je hele dagen en avonden doorbrengt. Zodra de grote glazen achtergevel elektrisch is opengeklapt, verandert de centrale serre in één grote stoep die tot in het hart van de villa reikt, waardoor het uitgestrekte landschap en het interieur naadloos in elkaar overvloeien.
Aan weerszijden van de centrale, opengewerkte as plande Nadine de meer persoonlijke ruimtes. Achter glazen tussenwanden en deuren in bijpassende serrestijl ziten in de linkervleugel van het huis een keuken en een tv-hoek. In de rechtervleugel bevindt zich een royale slaapkamer en suite, compleet met zithoek die aan weerszijden wordt geflankeerd door een kantoor achter een glazen wand – André en Charmaine werken al sinds jaar en dag vanuit huis. Daarachter liggen de slaap- en badkamer. De begane grond van de rechtervleugel vormt dus bijna een huis op zich. Maar toch niet helemaal: onder de imposante suite leidt een aparte ingang naar het gastenverblijf met twee slaapkamers, een badkamer, kitchenette en een zitruimte. Ideaal om de kinderen, kleinkinderen en vrienden te laten logeren. Een rondleiding door het huis zou niet volledig zijn zonder de bar in de kelder aan te doen, die precies onder de centrale serre zit en daar visueel mee in verbinding staat via een grote glasplaat in de vloer van de serre.

NATUURLIJK KLIMAAT
‘Als je je huis verstandig ontwerpt, heb je in het Zuid-Afrikaanse klimaat geen verwarming of airconditioning nodig,’ zegt Nadine. Duurzaamheid en energie-efficiëntie vormen de kern van haar architectuur. De winters zijn hier zacht, maar ’s nachts wordt het soms koud. Dankzij de vele ramen slaan het huis en de betonnen vloer voldoende warmte op om daartegen bestand te zijn. Wat de zomerse hitte betreft: die blijft door de grote ramen niet in huis hangen. Water komt uit eigen put en zonnepanelen voorzien het huis van bijna alle elektriciteit die nodig is. Ook het interieur is zo natuurlijk mogelijk. Weliswaar met inbegrip van een paar items van de broers Bouroullec en nog een stuk of wat designmeubels, maar er staan ook een oude werkbank en schoolstoelen die haar ouders op de rommelmarkt kochten. Nadine ontwierp de houten deuren naar klassiek model, evenals de stalen keuken en een grote houten tafel, die ze liet vervaardigen door haar vader, een gepensioneerd meubelmaker. Naast planten verzamelt Charmaine ook kunst en design van plaatselijke ambachtslieden. Buiten lieten Nadine en haar ouders een klein grasveld aanleggen voor de kinderen en de hond. Daarnaast proberen ze met grassen en andere planten uit de streek het oorspronkelijke ecosysteem zo veel mogelijk in ere te houden. Uit liefde voor hun roots.

engelbrechtnadine.wixsite.com

Eigen Huis & Interieur 03/2021
Fotografie Els Young / Bureaux Tekst Graham Wood, Jean-Michel Leclerq

Meer interieurs zien? Bestel de nieuwe Eigen Huis & Interieur online. Geen verzendkosten.