Interieur: A Space Odyssey

In een dorp vlak bij Hasselt is dit futuristische betonnen bouwwerk met koperen toren een baken in het landschap. Aan de straatkant is het volledig gesloten; de achterzijde is van glas. Waardoor het weidse groen zo naar binnen rolt, de open ruimte in. 

Privacy gegarandeerd: aan de straatkant lijkt de villa een gesloten blok

Over één ding waren Frank en Ilse het eens toen ze dit stuk grond kochten in een landelijk dorpje met veel groen: het huis dat ze er zouden bouwen, mocht niet alledaags zijn. Na een bezoek aan een betonnen huis tijdens een openhuizendag, vielen ze voor de pure architectuur van bureau Dhoore Vanweert Architecten. Jan Vanweert: ‘Frank en Ilse wilden een compact maar ruimtelijk onder-komen voor twee, en vooral een panoramisch uitzicht over de tuin en het meer in de verte.’ De constructie die de architecten ontwierpen, voldoet aan die eisen, en alledaags is ze beslist niet. Het huis valt in deze groene omgeving, waar de meeste panden nog dateren van decennia geleden, extra op. De vormgeving en de oriëntatie van het huis dienen overigens een doel: het was de beste manier om het uitzicht en de lichtinval goed te benutten. Vooral omdat het huis van de buren relatief dichtbij staat. Jans collega-architect Kristof Mariën maakte er een knappe geometrische puzzel van: als basis een vierkant souterrain met daarbovenop drie geschraagde vierkanten, bekroond door een cirkelvormige koepel. 

Blokkenspel
‘De begane grond bestaat uit betonnen kubussen,’ vertelt Kristof. ‘Eén aan de straatkant, waar zich de nachtzone bevindt, en twee aan de zijkant. In de ene kubus zit de woonkamer, in de andere de keuken. Een van de blokken loopt evenwijdig met de straat, de andere twee staan er haaks op. Alle drie lijken ze rond de markante, met koper beklede cilinder te draaien. Aan de achterzijde is ook de toegang tot de tuin.’ Op verzoek van Frank en Ilse werden de slaapkamer en badkamer niet boven in de koperen cilinder onder-gebracht, zoals voor de hand ligt, maar voor, aan de straatkant. Na een drukke dag – ze runnen twee ijssalons – brengt het koppel de avonden het liefst op het terras door, genietend van het uitzicht. Om aan de straatkant de privacy te garanderen, bedachten de architecten een gevel van glasblokken. Die laat het licht door, maar voorkomt rechtstreekse inkijk. Boven in het ronde volume kwam een extra kamer, een plek waar Frank en Ilse zich even kunnen terugtrekken van de wereld.

Beton, beton, beton
Dat de architecten een voorliefde hebben voor eerlijke materialen, is een understatement – what you see is what you get. Alle constructie-elementen werden zichtbaar gelaten: van de buitenschil in zichtbeton, de betonnen trap met prefab treden en het gepolijste beton voor de vloer op de beneden-verdieping, tot de structurele stalen elementen in de leefruimte. ‘In onze ontwerpen zul je niet snel een gepleisterde muur zien, hoogstens af en toe een binnenwand.’ Dankzij slechts drie hoofd-materialen – beton, staal en koper – en een handjevol kleuren straalt het interieur rust en harmonie uit. ‘We leveren een huis vrijwel altijd op als een leeg canvas. Hooguit voegen wat wat maatwerkmeubilair toe, maar verder gaan we niet. Het is aan de bewoners om een huis in te richten. Hier konden ze alle kanten op, want het is zo’n pure constructie dat alles past: designmeubilair, zoals nu, maar een krullerige antieke kast zou hier ook niet misstaan.’

Voor de keuken van gelakt mdf baseerden Frank en Ilse zich op de kleur van de toren, ergens tussen bordeaux en roestbruin. Een tint die mooi past bij het koper van de cilinder, zeker met het vooruitzicht dat dit materiaal gaandeweg zal verweren. Verder is het huis vrij sober ingericht, met wat strakbelijnde meubels, een eettafel gemaakt door Frank van restmateriaal van de parketvloer boven, en een opvallende hangende haard. Om de strakke uitstraling van de architectuur intact te houden, werd het terras losgekoppeld van het huis, met een trap als verbindingselement. Waar je hier in huis ook staat, overal komen het groen en het licht je tegemoet.
dhoorevanweert.be

Eigen Huis & Interieur 06/2020
Fotografie Tim Van de Velde Tekst Karin De Ridder

Meer interieurs zien? Bestel de nieuwe Eigen Huis & Interieur online. Geen verzendkosten!