Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Inspiratie: EH&I’s bookstore

Offline is het nieuwe online: vanaf nu laten wij zien welke recent verschenen boeken ons raken, inspireren en iets leren. Studio Modijefsky, Marcel Wanders, Robert Bronwasser en Kiki van Eijk trappen af.

Ultiem cadeau

Het is alweer aan zijn vierde druk toe, het dikke salontafelobject Rijks – Masters of the Golden Age. Het kunstboek uit 2016, uitgebracht door studio Marcel Wanders en Uitgeverij Komma, is herzien en met twintig pagina’s uitgebreid. Die tellen bijzonder kalligrafisch handwerk, maar ook de portretten van Marten en Oopjen die het Rijksmuseum samen met het Louvre aankocht. Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst vertelt over de aankoop en over de restauratie van de Nachtwacht, een operatie van ongekende omvang. Alleen al daarom een wintercadeau van gewicht, al dragen die 596 pagina’s kwaliteitspapier zeker iets bij.
marcelwanders.com, € 125.

Kiki op de vingers
Wie zich altijd heeft afgevraagd hoe creativiteit precies werkt, krijgt een masterclass in het boek Imaginings by Kiki van Eijk. De ontwerper uit Eindhoven, die twintig jaar geleden afstudeerde aan de Design Academy, leidt haar fantasie heel bekwaam in concrete banen, maar zonder dat het fantasierijke aspect verloren gaat. Via collages en modellen wordt de vanzelfsprekendheid van een keramische totempaal of een staande klok van draadmetaal verklaard.
nai010.com, € 25.

Uit en thuis
Thuiszitten: als het moet, dan moet het, maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen dromen van al die plekken die we gaan bezoeken zodra het slot er weer af is. Een goede leidraad is het 512 pagina’s dikke prachtboek Making Space van dat Studio Modijefsky samen maakte met schrijver Will Georgi en fotografen Maeve Stam en Maarten Willemstein.

Een visuele traktatie annex inhoudelijke deep dive over het werk van Studio Modijefsky, het Amsterdamse ontwerpbureau dat talloze bars, restaurants en hotels van een nieuw interieur of zelfs identiteit voorzag, van Foodhallen Den Haag tot Kanarie Club in Amsterdam. Dat wordt lezen met de kalender ernaast. 
studiomodijefsky.nl, € 55.

Allesontwerper

‘Ook als een product niet in gebruik is, heeft het een functie. Als het geen functie heeft, is het een object.’ In deze simpele oneliner – of vooruit, twoliner – schetst ontwerper Robert Bronwasser (1968) het gewogen resultaat van zijn hele loopbaan. De in Delft opgeleide industrieel ontwerper en Red Dot-winnaar, zoon van een architect, ontwierp veel gebruiksvoorwerpen die iedereen wel ergens gezien heeft, van de Heineken-biertap tot het servies van Simon Levelt en designwijnrek Grape; een vrijstaande set gestapelde ringen die samen een soort druiventros vormen. In het zojuist uitgekomen boek Enjoy Everyday Design zet Bronwasser zijn vakmanschap uiteen aan de hand van foto’s en tekeningen. ‘Ik wil doordachte, vanzelfsprekende producten ontwerpen,’ verklaart hij. En als die, zoals voornoemd wijnrek, dan toch ook een beetje een object zijn: prima.
enjoyeverydaydesign.com, € 50.

Tekst Christine van der Hoff