Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Even voorstellen: Studio Sergeant

Hun meubels vernoemden ze naar een bergbeklimster, een architect, een fabrieksdirecteur en een familielid. Voor de naam van hun collectief vonden ze inspiratie vlakbij, in hun atelier in Sint Niklaas, waar de lijmklem (of de `sergeant’, zoals vaklui hem onder elkaar noemen) een onmisbaar gereedschap is.

meubelsmakenmooi desiger studio sergeant Studio Sergeant

Rijzende ster

Studio Sergeant bestaat uit drie vormgevers die elkaar ontmoetten aan de voortgezette opleiding Meubelontwerp van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Ondertussen zijn ze aan het werk: Charlotte De Ruyter als industrieel vormgever, Nele Verbeke als interieurarchitect en Pieter Van den Poel als architect. Maar omdat samenwerken op school zo vlot liep, besloten ze hun complementaire kennis samen te gooien en Studio Sergeant op te starten.

Klemtoon op design

`Henry’, een ode aan de Belgische architect Henry Van de Velde, is een boekenkastje. “Een boekentoren, eigenlijk, zoals de Boekentoren in Gent, vandaar de verwijzing naar Van de Velde” legt Charlotte uit. Het kastje wordt voor de Duitse markt lokaal geproduceerd en verdeeld door Magazin. Al de andere meubelen worden in België gemaakt. “De prototypes maakten we zelf, maar we vinden het logischer om de echte productie aan vakmensen van bij ons uit te besteden”, aldus Charlotte. Studio Sergeant doet dan ook een beroep op Designfloater, een platform dat designers en makers met elkaar in contact brengt. “Het eerste project dat we samen met hen uitwerkten, zit al in de pijplijn. Maar het product afleveren bij de klant doen we graag zelf. We vinden het fijn om te zien bij wie onze ontwerpen terechtkomen.” Dé eyecatcher van hun collectie is ongetwijfeld `Jeanne’, een krukje dat lijkt te steunen op klimtouw en werd genoemd naar Jeanne Immink, de grondlegger van de bergklimsport voor vrouwen. “Ze behaalde als eerste vrouw ter wereld de vierde graad als berggids bij de UIAA en introduceerde de klimbroek.” Het klimtouw dat als onderstel dient, werd over een stalen frame getrokken. Tafel `Alfons’ oogt minder opvallend, maar is heel handig, want je kunt hem makkelijk in je eentje uitschuiven. En zo past dit jonge designerscollectief helemaal in de Belgische traditie: een beetje absurd, maar vooral heel erg functioneel.

Krukje `Jeanne’ en boekenkast `Henry’ te koop via Magazin. Tafel `Alfons’, Ø 2m40 en uitschuifbaar tot 4m20. Meer info op www.studiosergeant.be.

Bron: Tekst Leen Creve