Slimme truc: energiebesparing laten meefinancieren

Wie op zijn maandlasten wil besparen en meteen iets voor het milieu wil doen, doet er goed aan na te denken over de beste energiebesparende voorzieningen in en rond het huis. Denk aan het installeren van zonnepanelen, een HR-ketel of een warmtepomp. In veel gevallen kan dat worden gerealiseerd door de hypotheek te verhogen.

Meer lenen voor een nieuw huis

Op het punt een huis te kopen en van plan om energiebesparende maatregelen te nemen? Misschien is het mogelijk meer lenen dan aanvankelijk gedacht. Om te stimuleren dat mensen hun huis energiezuinig maken, staat de overheid toe dat 106% van de woningwaarde mag worden geleend als er energiebesparende maatregelen worden genomen, in plaats van de in 2018 vastgestelde 100%.

Maximale hypotheek berekenen

 

Verbouwen

Al in het bezit van een koophuis en van plan een tochtige zolder te isoleren via financiering? Dat kan, zelfs al is er al een bestaande hypotheek afgesloten. Het is in heel veel gevallen mogelijk om de hypotheek te verhogen voor een verbouwing.  Een hypotheek verhogen kan op twee manieren: door het onderhands verhogen van de lening, of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Hoe en wat

Investeren in energiebesparende maatregelen is altijd verstandig. Het betekent lagere maandlasten, meer wooncomfort en iets zinnigs bijdragen aan het klimaat. Maar wat te installeren? Hieronder een paar populaire energiebesparende voorzieningen met hun voordelen. Er zijn geen verkeerde keuzes, een groener huis is altijd een zuiniger huis.

Een nieuwe ketel

U kunt flink op de gasrekening besparen door een nieuwe cv-ketel te laten installeren. Hoe ouder de huidige ketel is, hoe groter de besparing die een nieuwe oplevert. Als een ketel die ouder is dan vijftien jaar wordt verruild voor een HR-ketel, bespaart dat al snel rond 300 euro per jaar.

Dakisolatie

In slecht geïsoleerde huizen gaat er ongemerkt heel veel warmte verloren. Zo kan een goed geïsoleerd dak honderden euro’s per jaar besparen. Daarnaast kost stoken minder gas, wordt er minder CO2 uitgestoten en levert het dus een bijdrage aan een schoner milieu. Goede dakisolatie zorgt er trouwens ook voor dat een huis op warme dagen een stuk koeler blijft. Win-win, dus.

Profiteren van de zon

Je ziet ze steeds vaker op daken van huizen verschijnen: zonnepanelen. Dankzij zonnepanelen is het mogelijk zelf een deel van de stroom op te wekken die door uw huishouden wordt verbruikt. Doordat u minder energie afneemt, betaalt u dus ook minder. Gemiddeld verdient een investering in zonnepanelen zichzelf in zeven of acht jaar terug. Zonnepanelen zijn er in allerlei varianten, dus het is verstandig precies te laten uitpuzzelen wat voor u het beste werkt.

Aan de slag

Een huis energiezuinig maken kan heel wat voeten in de aarde hebben, maar het levert altijd wat op. Het pand stijgt in waarde, het scheelt in de maandlasten en u draagt bij aan een beter milieu door duurzamer te leven. Vragen over de beste strategie of een aanpak op maat? Hypotheekadviseurs weten alles over deze maatregel en denken graag mee.

Meer informatie vind je op ikbenfrits.nl