Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Interieur: Tijdmachine

Zo uit een wintersprookje, deze blokhut in Polubný, Tsjechië. Hij staat er al ruim een eeuw, maar de huidige eigenaren besloten het rustieke houten huis te verrijken met een verrassende aanbouw. Het opgefriste vakantiehuis dient nu als een rustgevend toevluchtsoord voor een jong gezin uit Praag.  

Weliswaar is hij niet altijd omringd door zo’n betoverend pak sneeuw, maar deze blokhut staat wel al 130 jaar in dit weiland in het Jizeragebergte in het noorden van Tsjechië, niet ver van de Poolse grens. Vergeleken met de andere huizen in de omgeving springt de hut er niet meteen uit, maar vanuit een ander standpunt bezien wordt meteen duidelijk dat dit niet de eerste de beste blokhut is. Aan de ogenschijnlijk rustieke gevel prijkt namelijk een strakke glazen uitbouw, en ook het koepelraam in het dak verraadt de verrassende aanpak van het lokale architectenbureau Mjölk Architekti.

REIS DOOR DE TIJD
De blokhut is ooit gebouwd met hout en graniet uit de omringende bossen. Een mooi verhaal met een directe link naar de omgeving, dat de nieuwe eigenaren, een jong gezin met drie kinderen, graag wilden eren. ‘We verbouwden het huis met het oog op de toekomst, zonder het verleden compleet los te laten,’ zegt Jan Vondrák van Mjölk. ‘Het was voor de eigenaars essentieel dat de eigenheid bewaard bleef.’ De oude traditionele materialen bepalen de sfeer binnen en prikkelen de zintuigen, zoals de geur van het hout en het robuuste natuurlijke karakter van de granieten blokken. Zo veel mogelijk van die sfeerelementen zijn bewaard gebleven. De architecten vulden ze aan met nieuwe materialen die niet concurreren met het verleden, maar het op natuurlijke wijze aanvullen, zoals leer, hout en beton. Ze zijn toegepast in een zo puur mogelijke staat, gecombineerd met glas, veel glas. Mjölk ontwierp een transparante box waarin de keuken en zithoek kwamen, gebouwd op de plek waar vroeger de schuur stond. Het duurt maar enkele seconden om door een eeuw aan geschiedenis te reizen als je vanuit de zithoek of via de trap in de keuken naar de oorspronkelijke blokhut loopt. Jan: ‘We wilden het contrast en de harmonie tussen de bestaande ruimtes en de nieuwe aanbouw benadrukken.’ De oven en de haard, die zich op de lijn van de oude gevel bevinden, vormen centrale punten in het huis die de verbinding tussen oud en nieuw verankeren.

Messing plafond
De ochtenden verlopen hier heerlijk stressvrij. Als het gezin er is starten ze hun dag meestal met een kop thee bij het haardvuur, met fluitende vogels op de achtergrond. De perfecte plek om een oogje op het vuur te houden en naar buiten te kijken. Door de enorme glazen puien maakt de omliggende natuur deel uit van het interieur. Om de koele uitstraling van het glas af te zwakken en een spiegelend effect te creëren, bekleedden de architecten het plafond van de aanbouw met glanzende messing platen die het huis zelfs op een druilerige dag voorzien van een warme gloed. Jan: ‘Messing is een materiaal dat geen van de oorspronkelijke materialen imiteert, maar wel gaande-weg meer patina krijgt en dus net zo mooi zal verouderen.’ Veel los meubilair is er niet in de blokhut. De verzonken ruime zithoek volgt de lijnen van de architectuur. ‘Designmeubels zouden hier geforceerd staan. Het grootste deel van het interieur bestaat uit meubels die we zelf hebben ontworpen. Daar is de kwaliteit van het handwerk in terug te zien van de ambachtslieden uit het Jizeragebergte, die hier nog steeds wonen en werken.’ De zithoek zit vol rondingen die de ruimte verzachten, net als de keuken, met een driedimensionaal betegeld blok waarin inbouw-apparatuur en bergruimte zijn ondergebracht. ‘We wilden een onderhoudsvriendelijk volume met mooie vloeiende randen. Daarom kozen we voor tegels van het Nederlandse Dtile, dat allerlei soorten afgeronde tegels maakt. Zo konden we dit ingewikkelde blok in detail en zonder scherpe randen realiseren. In Tsjechië produceerden ze vroeger soortgelijke tegels, maar die zijn helaas nergens meer te vinden.’

SNEEUW ALS DOMPELBLAD
Op uiteenlopende plekken vang je een glimp op van hoe het huis eruit zag voor de verbouwing. Waar de planken van de oorspronkelijke vloer niet te redden vielen, ligt nu een glazen vloer die de verschillende ruimtes optisch verbindt. De oude originele balken en het rieten dak bleven behouden en werden verstevigd met nieuwe houten draagconstructies. Vooral op de bovenverdieping zorgt de houten structuur met strakke glazen wanden, deuren en vloeren voor een indrukwekkend beeld dat veel weg heeft van een klassieke blokhut, maar tegelijkertijd doet denken aan de kajuit van een groot schip. Om consequent te zijn in hun vormentaal, ontwierpen de architecten alle meubels voor de slaapkamers in hout en staal. ‘De donkerrode kleur is een verwijzing naar de traditionele manier van houtbewerking, waarbij de gevelbekleding werd beschilderd met het bloed van een os. Wij gebruikten natuurlijk gewoon verf.’ 

Na een dag langlaufen en in de sneeuw spelen, komen de bewoners graag tot rust in de sauna, ondergebracht in een aparte blokhut in dezelfde stijl. Vanuit de sauna hebben ze zicht op de uitgestrekte natuur achter het huis. In deze magische tijd van het jaar gebruiken ze een duik in de sneeuw als dompelbad. Dat is nog eens een worden met de natuur. 

Uit: Eigen Huis & Interieur 01-2023
Fotografie Boysplaynice
Bestel voor meer inspiratie (en alle beelden van deze prachtige blokhut) de nieuwe Eigen Huis & Interieur online. Nu met 25% korting en geen verzendkosten!