Interieur: Roep van de natuur

Julie van De Keere en Mathieu Luyens, de gezichten achter Juma Architects, waren op zoek naar een herenhuis in het centrum van Gent. Uiteindelijk kochten ze een stuk bouwgrond buiten de stad. 

‘Na tien jaar in hartje stad snakte ik naar groen’
– Julie van De Keere

Het is een druilerige, doordeweekse herfstdag. De bomen kleuren rood en oranje en er hangt de heerlijke geur van een bos na een regenbui. ‘Meestal laten we onze projecten op een zonnige dag fotograferen, maar juist nu beleef je goed de sfeer van ons huis – het kleurenpalet van de natuur, het haardvuur dat de ruimte opwarmt,’ vertelt Julie van De Keere, die samen met haar man Mathieu Luyens architectenbureau Juma Architects runt. Ze hebben al heel wat projecten in binnen- en buitenland op hun naam staan, waaronder op Ibiza, waar Mathieu na het afronden van zijn studie zijn carrière begon. De voor het eiland kenmerkende finca speelde ook een rol in het ontwerp van hun eigen huis; vooral in de hoogteverschillen en de manier waarop de ruimtes aaneengeschakeld zijn.

Thuiskomen
Het perceel is diep en smal, waardoor het huis vanaf de straat achter de andere woningen in de omgeving ligt. Voorheen hoorde het stuk grond bij dat van de buurvrouw, die Julie al heel lang kent. ‘Ik ben hier vlakbij opgegroeid, mijn moeder en zus wonen er nog steeds. Nu begrijp je ook waarom wij hier zijn komen wonen, terwijl we eigenlijk zochten naar een herenhuis in hartje stad. Het viel allemaal op z’n plek toen we hoorden dat dit perceel te koop stond. Na tien jaar in het centrum van Gent te hebben gewoond, snakten we naar groen. Meer dan we eigenlijk beseften.’ Dat de kavel zo smal en diep is was voor veel geïnteresseerden een struikelblok, maar voor Julie en Mathieu niet. ‘We houden van langgerekte volumes en zien het juist als een voordeel dat we uitkijken op de tuinen van onze buren en niet op hun huizen. Wel moesten we rekening houden met de impact op de omgeving, daarom besloten we om het lange volume laag te houden. In verhouding is dat ook mooi, aangezien je in het lage gedeelte de lengte accentueert.’

Uitzicht op buiten
Bij binnenkomst is er meteen een zichtlijn naar de weelderige tuin. ‘Er zijn drie aspecten die een grote rol speelden in het ontwerp: de groene omgeving moest overal aanwezig zijn, in de woonkamer wilden we vuur, groen en de tv zien en we wilden met verschillende hoogtes spelen. We werken vaak vanuit hoe je een huis beleeft, anders dus dan de doorsneearchitect die van buiten naar binnen denkt. Het is bij ons eerder een wisselwerking.’ De signatuur van Juma Architects is warm en modern; het esthetische gaat samen met het praktische. De gelaagdheid van materialen en het contrast tussen ruwe en gladde oppervlakken speelt een belangrijke rol. Neem de keuken, waar travertin, tadelakt en larikshout samenkomen. ‘De keuken is de plek waar we het meest zijn. Ik kook graag en we vinden het fijn als er veel mensen over de vloer komen. Als er onverwachts extra eters aanschuiven, leggen we een groter blad op de eettafel en pakken we er extra krukken bij.’ Via de smalle doorgang, waarin het dankzij het vele glas lijkt alsof je buiten bent, kom je in de woonkamer. Die ruimte heeft veel textuur door het plafond van ruw beton en de karakteristieke meubels. Toen Mathieu op zichzelf ging wonen, kreeg hij bank Soriana cadeau van zijn moeder, die al zolang hij zich kan herinneren vintage designmeubels verzamelt. Later kwamen daar nog stukken bij als de befaamde Barcelona-fauteuils. ‘Juist de geschiedenis daarvan maakt het interieur waardevol voor ons. Net als de vele souvenirs die we van reizen meebrachten, zoals een oude kofferplatenspeler uit Toscane en een traditioneel houten textieldrukblok uit Bali.’ De televisie zit verborgen in de schoorsteenmantel, zodat de aandacht volledig naar het vuurspel gaat wanneer het apparaat uitstaat. Of naar de omgeving, die zich ook hier van alle kanten manifesteert dankzij slim geplaatste patio’s.

Hotelgevoel thuis
Achter de woonkamer bevinden zich de slaapkamers van hun dochters van drie en zes jaar, met in het midden een roze badkamer. Zelf slapen Julie en Mathieu boven, waar ze een luxe hotelsuite creëerden. ‘We wilden de beschikbare vierkante meters goed benutten. Nergens hebben we ruimtes die niet nodig zijn. Onze garderobe is bijvoorbeeld ook tegelijk de hal naar de badkamer.’ Daar springt het ronde marmeren bad meteen in het oog. Het diende als uitgangspunt voor de rest van de badkamer, een heuse wellnessruimte. ‘We stemden de materialen af op het bad en verwerkten
veel functies in kastenwanden. Julie, lachend: ‘Het wellnessgevoel moet natuurlijk niet ongedaan gemaakt worden door rondslingerende kleding of tubes tandpasta.’ 

Eigen Huis & Interieur 09/2020
Fotografie Eugeni Pons Tekst Jackie Oomen

Meer interieurs zien? Bestel de nieuwe Eigen Huis & Interieur online. Geen verzendkosten.

Fotobijschriften
1 Binnen is de groene omgeving rijkelijk aanwezig. Mathieu kreeg de vintage Soriana-sofa van zijn moeder toen hij uit huis ging. De sofa is een ontwerp van Tobia Scarpa voor Cassina, van het zelfde merk zijn salontafel Rio en zwarte tabouret Berger, ontworpen door Charlotte Perriand. Vintage Barcelona Chairs van Knoll. De open kast van Rimadesio dient als verzamelplaats voor dierbare objecten en souvenirs. 2 Het betonnen plafond zorgt voor textuur en geeft de woonkamer een geborgen karakter. ‘Een strak plafond zou hier saai zijn.’ De televisie is in de schouw verwerkt, zodat hij geen aandacht opeist als hij uitstaat. Achter de living bevinden zich de slaapkamers van de kinderen. De kastenwand op de gang dient als kleding- en speelgoedkast. 3 Een van de patio’s die in huis voor uitzicht en lichtinval zorgt. 4+5 De warme mix van materialen zorgt voor een tactiele uitstraling. Over alle details is nagedacht, zo ook over de handgrepen die het stel zelf ontwierp voor Maison Vervloet en die af te stemmen zijn op het materiaalgebruik in een ruimte. De werkbladen zijn uitgevoerd in travertin. Kraan van Vola. 6 Alleen de voorzijde van het huis heeft een verdieping. Hier maakten Julie en Mathieu voor zichzelf een luxe hotelsuite met slaapkamer en garderobe. Het tapijt is goed voor de akoestiek en oogt en voelt luxueus. Het bed is van Minotti, bijzettafels van Hay (links) en La Redoute (rechts), lamp van Flos.
7+8 De badkamer met als stralend middelpunt een bad van Agape in Nero Marquina-marmer. Hetzelfde materiaal is gebruikt voor de wastafels, de muren zijn afgewerkt met tadelakt. De op maat gemaakte notenhouten kasten zorgen ervoor dat de badkamer altijd kalm oogt. Kranen van Vola, kunstwerk uit Canada.