Interieur: Langs de Waal

Stad en land speurt Rob Jansen af om voor ons reportages te maken van de mooiste huizen. Bij wijze van hoge uitzondering opent hij nu ook zijn eigen (tuin)deuren, want het uitzicht vanuit zijn huis in de uiterwaarden is ongekend.

‘Ik hou ervan als je aan een interieur kunt zien wat voor persoon daar woont’
– Rob Jansen

Hij woonde met zijn man Marc in een prachtig halfvrijstaand huis in Amsterdam-Noord, met een park voor de deur en zicht op het IJ. Meer kan een mens niet wensen, zou je denken. Toch kriebelde er iets. Rob: ‘Marc en ik kopen makkelijk huizen; we zijn al menig keer verhuisd. Ons huis in Amsterdam was fantastisch, maar ik wilde eigenlijk al een tijdje in de natuur wonen, en de stad opzoeken als ik daar zin in had. Marc houdt van Funda en vond ineens dit huis, net buiten Nijmegen. We waren meteen verkocht. Tijdens de bezichtiging was het schitterend weer en voor we aankwamen had de makelaar de openslaande deuren naar de Waal al opengezet. Toen ik het weidse uitzicht over de uiterwaarden en de rivier zag, dacht ik: als ik hier de rest van mijn leven kan wonen, ben ik volmaakt gelukkig. De rest van het huis deed er in feite niet meer toe. Binnen drie dagen hebben we een bod gedaan en was het huis van ons.’

Liefdewerk
‘Locatie, locatie, locatie. Makelaars hebben volledig gelijk met die gevleugelde uitdrukking,’ zegt Rob. ‘Ik heb liever een lelijk huis op een mooie plek dan een mooi huis op een lelijke plek. Een lelijk huis kun je verfraaien, maar aan de locatie kun je niks veranderen. Dit huis had wel wat schoonheidsissues. Het lijkt aan de buitenkant een oude boerderij, maar het is nieuwbouw uit 1995. Dat jaar heeft de toenmalige eigenaar de twee oude arbeidershuisjes die hier stonden afgebroken. Rijkswaterstaat heeft de dijk verhoogd, zodat het nieuwe huis buitendijks kon blijven – vandaar het schitterende uitzicht op de Waal. Maar het huis was eigenlijk een betonnen bunker in boerderettekleren. Op wat scheuren in de wanden na was alles bouwkundig prima in orde. Marc wilde het laten zoals het was, maar die scheuren moesten wel weggewerkt worden. Dus kwam er vlies op de muren en zijn ze opnieuw gestuukt. In de hal en de keuken lag hoogglans marmer met zo’n zwarte bies: dat vonden we lelijk, dat moest eruit. Je gaat geen nieuwe keuken plaatsen op een vloer die je niet mooi vindt. Toen hebben we ook meteen vloerverwarming aan laten leggen. Zo was de basis in orde.’

Illusie van hoogte
‘De woonkamer is maar 250 centimeter hoog. Gelukkig is de hal een stuk hoger, maar het plafond in de living kwam nogal op je af. We hebben de drie centimeter dikke eiken vloer flink afgeschuurd en zwart gemaakt. Door de muren en het plafond licht te houden, lijkt de ruimte hoger. De muur tussen de woonkamer en de slaapkamer beneden hebben we doorgebroken en die ruimtes bij elkaar getrokken. De oude schouw die er zat hebben we gemoderniseerd en betegeld, en dient nu als roomdivider tussen de twee zithoeken. Doordat de schouw een verticaal element is, geeft hij ook hoogte, en we kozen voor kunst die langwerpig is. Dat alles zorgt ervoor dat niemand de ruimte nog als laag ervaart.’

Persoonlijkheid
‘De meeste mensen wonen niet hun hele leven in hetzelfde huis, maar verhuizen een aantal keer. Dat betekent dat je je huis aantrekkelijk moet maken voor een grote groep mensen, omdat je het natuurlijk graag goed verkoopt als je weer vertrekt. Hou in je hoofd wat de gemiddelde mens mooi vindt. De basis moet rustig zijn. Je maakt het persoonlijk met mooie, bijzondere stukken die lang meegaan – die staan in het volgende huis waarschijnlijk weer even prachtig. Accenten qua kleur en vorm kun je aanbrengen met accessoires. Ons interieur is een mix van spullen die we op straat hebben gevonden, objecten van de kringloop, Ikea-koopjes en designstukken. Het is van alles en nog wat. Ik ben niet geïnteresseerd in merken. Ik hou ervan als je aan het interieur kunt zien wat voor persoon daar woont. Daarom begrijp ik ook niets van die hotelchic die mensen nu zo graag willen. Dat is me veel te onpersoonlijk.’

Contrast opzoeken
‘In de woonkamer is de schouw een opvallend element, dat ook nog eens voor meer hoogte zorgt. Het is een mooi focuspunt in die ruimte. In de keuken is dat het zwarte keukenblok met zijn horizontale lijnvoering. Die kleine ruimte hadden we kunnen vergroten door de hal erbij te trekken, maar dan zou de trap verplaatst moeten worden, en dat was een dure operatie. We hebben de keuken daarom compact gehouden, maar dan wel met een statement. De hoge wand met de apparatuur is wit gebleven om het rustig te houden. Op de vloer ligt een grijze tegel van 60 x 60 cm; dat formaat past bij de schaal van dit huis. Een tegel van een meter bij een meter zou bijvoorbeeld in het toilet lelijke naden opleveren. De schuine schouw in de keuken vroeg te veel aandacht en is daarom recht gemaakt. De muren zijn mat gesausd en de tegels glanzen. Contrasten maken het spannend en levendig.’ De omgeving doet de rest: door de plafondhoge ramen wordt het uitzicht op de omliggende tuin en de groene landerijen onderdeel van het interieur. Waar je ook bent.

Eigen Huis & Interieur Outdoor Special juni 2020
Fotografie Kaatje Verschoren Tekst Erik Paul Jager

Lekker nazomeren? Bestel de Outdoor special van Eigen Huis & Interieur online. Geen verzendkosten!