Interieur: Door de bomen

Hoe meer je kijkt, des te beter je beseft dat de jacuzzi bij dit huis maar een onderdeel is van een veel groter plan: architectuur en natuur één laten worden.

Een uur ten zuidwesten van Mexico City ligt Malinalco, een plaats met een belangrijke archeologische site. Boven op de Cerro de los Ídolos, de Berg van de Idolen, staat een uit de rotsen uitgehouwen Azteeks heiligdom dat in de jaren dertig werd opgegraven. Een opmerkelijke cultusplek die de rijke geschiedenis van Mexico letterlijk blootlegt. De trappen en de piramidestructuur van de tempel zijn uniek – er bestaan in de wereld slechts drie soort-gelijke exemplaren – en blijven tot de verbeelding spreken. ‘De site ligt niet ver van het huis en maakt deel uit van het dagelijks leven van de stad. De inwoners zijn trots op hun Azteekse roots, kijk maar naar de lokale markten hier, het eten en drinken en de ‘temazcals’, de Azteekse sauna’s. Ook de plaatselijke kunstenaars verwijzen vaak naar het pre-Spaanse verleden in hun werk,’ vertelt Mauricio Ceballos, oprichter van architectenbureau MCXA Group. Mauricio en de opdrachtgevers van dit huis, een psychiater en zijn gezin, waren het er roerend over eens dat ook Casa Mague een eerbetoon aan Malinalco’s rijke verleden moest zijn.

EERBIED VOOR DE BOMEN
De locatie die de opdrachtgevers op het oog hadden voor hun duurzame bungalow had nog andere belangrijke troeven: in Malinalco heerst een aangenaam microklimaat en de omgeving, een van de meest biodiverse van het land, is weelderig begroeid. Zo weelderig zelfs, dat het onmogelijk leek het huis te bouwen zonder een boom te moeten te opofferen. Maar voor Mauricio was het een uitdaging. ‘Of we nu een hut of een luchthaven bouwen, we proberen de natuur altijd te betrekken bij onze architectuur. Allereerst door het perceel op een zo eerbiedig mogelijke manier te benaderen en ervoor te zorgen dat de architectuur wordt gebruikt om de natuur en de zichtlijnen te framen.’ Het respect van de oude Meso-Amerikaanse cultuur voor bomen in-dachtig, werd geen enkele boom geveld: Mauricio manoeuvreerde de bungalow er gewoon handig omheen of integreerde ze in het ontwerp. Het labyrint-achtige langgerekte huis bestaat uit opeenvolgende meanderende paviljoenen met een centrale ruimte in de open lucht, een uitgestrekte buitenkamer, verschil-lende terrassen en een losse, serreachtige ruimte die het gezin gebruikt om te werken, te koken en te eten. Veel binnenruimtes zijn toegankelijk via de gang buiten en bieden zicht op de groene omgeving via grote glaspuien. Strategisch geplaatste spiegels op de gevel laten de bomen visueel doorlopen over de buitenkant van het huis. Natuur en architectuur zijn zo innig met elkaar verweven. Mauricio: ‘De perceptie van de ruimtes verandert dankzij het licht dat door de bomen wordt gefilterd en het moment van de dag. Binnen wordt buiten, maar de buitenruimtes communiceren ook met binnen, zodat de bewoners in contact blijven met de natuur.’ Duurzaamheid gaat volgens de architect dan ook niet alleen over de omgeving, maar ook over het welzijn van de bewoners en het respect voor de bevolking en de cultuur.

BIJNA HET JAAR ROND
Het binnen-buitengevoel krijgt een speciale invulling in de outdoorruimte tussen de slaapkamers aan de westzijde en de woonruimtes aan de oostkant. Die grote ruimte bestaat uit een volwaardige zitkamer, eetkamer met keuken en een loungeplek met open haard: alles wat nodig is om bijna het hele jaar door buiten te leven, met dank aan het klimaat. De twee indrukwekkende, naar de hemel krullende houten trappen die de zitruimte onder de pergola flankeren, zijn een directe verwijzing naar het piramidevormige heiligdom verderop. De overloopjacuzzi vindt een natuurlijke plek in dit outdoorgeheel en ziet er meer uit als een kunstwerk dat de lucht weerspiegelt. ‘Dit centrale segment van Casa Mague ziet er weliswaar niet uit als een traditionele binnenplaats, maar vervult wel dezelfde functie,’ aldus Mauricio. Van hieruit kun je de dag- en nachtzone bereiken en het aparte keuken- annex werkgebouw.’ De ruimtes zijn daarbij zo ingericht dat hun functies makkelijk inwisselbaar zijn, afhankelijk van de behoeftes van het gezin. Zo is er een tv-kamer die ook als logeerplek wordt gebruikt als er gasten zijn. En de aparte serreachtige ruimte, waar maar liefst vijftien mensen aan tafel passen, gebruikt het gezin om in te koken, te eten of te werken.

NATUURVRIENDELIJK
Geïnspireerd door de Azteekse cultuur koos de architect voor lokale natuurvriendelijke materialen: hout dat werd behandeld om het duurzamer te maken en als afwerkingsmateriaal voor de muren ‘chukum’, een pleisterwerk uit de tijd van de Maya’s. Mauricio koppelt traditie aan moderne technieken. Het regenwater wordt opgevangen en herbruikt, zonnepanelen en lichtsensoren helpen energie te besparen. ‘De pandemie heeft ons – designers, architecten en projectontwikkelaars – laten inzien dat een gebouw zijn omgeving moet respecteren en verbeteren. Hoe meer mensen er op aarde leven, hoe belangrijker die connectie tussen architectuur en natuur zal worden.’

mcxa.group

Eigen Huis & Interieur 03 – 2022
Productie, styling en tekst Tami Christiansen Fotografie Nathalie Krag

Meer interieurs zien? Bestel Eigen Huis & Interieur online (geen verzendkosten!)