Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Interieur: BonBonBloc

Het is klein, schattig, zit ingenieus in elkaar en het is er heerlijk wonen. Kom mee naar Kaapstad, naar
het kleinste appartement dat ooit in EH&I verscheen: 24 m2! Het onderkomen van architect Theo Kruger in het nu al iconische gebouw dat zijn bureau TwoFiveFive ontwierp, is een schoolvoorbeeld van ergonomie én la vie en rose.

‘Less is made from more’
– Theo Kruger

Met zijn gevel vol roze balkonnetjes en glazen bouwblokken oogt dit gebouw in Kaapstad behoorlijk excentriek. Toch is het mozaïek van glas, staal en bakstenen niet zo vergezocht, want elk element is een grafische weerspiegeling van de omgeving: van de omliggende gebouwen, maar ook van de bergen die boven de stad uittorenen. Woontoren Uxolo werd door architectenbureau TwoFiveFive ontworpen voor het historische hart van de stad. Het herbergt 35 appartementen: sommige daarvan zijn maisonnettes van 40 m2, maar de meerderheid is 24 m2 groot. Dit miniappartement is van Theo Kruger, medeoprichter van TwoFiveFive. ‘Het uitgangspunt voor het complex was een oplossing te bieden voor de woningnood die er door de recente bevolkingstoename in Kaapstad heerst. We hebben deze appartementen in eerste instantie ontworpen voor jonge professionals die in de buurt werken, vaak de deur uit zijn en meestal niet zelf koken. Maar dat wil niet zeggen dat de keukens niet volledig uitgerust zijn of de appartementen alleen geschikt voor shortstay. Ik woon hier zelf, dus ik kan bevestigen dat ik hier de ideale thuisbasis heb gevonden om te wonen én te werken.’

Vredige sfeer
Deze supercompacte appartementen mogen dan zijn ontworpen voor mensen met een dynamisch leven, zelf stralen ze rust en kalmte uit. Of vrede en welwillendheid, als je het Xhosa-woord Uxolo vertaalt (en uitspreekt als oekola, met een klikkende k). Vrede is ook een verwijzing naar Vredenburg Lane, de naam van de straat waar het complex staat. Om die wens concreet vorm te geven, bedacht het architecten-bureau tot in de puntjes afgewerkte interieurs, waar alle functies samenkomen in een kamerbrede kasten-wand: keuken, bank, uittrekbaar bed, garderobekast en bureau vormen één blok, waarvan de kleuren per appartement variëren. De enige kamer die losstaat van de leefruimte, is de badkamer, en ook daar is de vormgeving zorgvuldig doorgevoerd. Die visuele eenvoud zorgt voor een luchtige sfeer en geeft een gevoel van rust en ruimte. Het licht dat dankzij de glasblokken van alle kanten kan binnenvallen, versterkt dat effect nog eens.

Meer met minder
Het motto van Theo is ‘less is made from more’, oftewel: een minimalistisch concept vraagt veel werk en totale toewijding. ‘Een appartementencomplex bouwen of renoveren kan alleen door consciëntieus om te gaan met de behoeften van de omgeving en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Compacter wonen wordt voor architecten een van de uitdagingen van de komende dertig jaar: de ecologische footprint moet kleiner en het gebruik van materialen, water en energie moet naar beneden.’ Ambitieuze voornemens die steeds luider klinken, maar waarnaar lang niet altijd wordt gehandeld. Met Uxolo hebben de architecten het concept van het flatgebouw compacter gemaakt, terwijl ze de bewoners toch een aantrekkelijke en nieuwe woonervaring bieden – zo is er beneden een koffiebar. Het ingebouwde meubilair is in elk appartement hetzelfde maar van topkwaliteit, af te lezen aan de subtiele details in de laden en handgrepen. Omdat alle functies gebundeld zijn in de wand, kan iedere bewoner de rest van de leefruimte naar eigen smaak en inzicht invullen. En dan zijn er nog die geweldige balkons.

Persoonlijk & origineel
‘Ons doel is om vernieuwende en duurzame woonomgevingen te creëren,’ zegt Theo. ‘Want in het beste geval zal onze architectuur ons nog lang overleven. Daarom beschouwen we elk project als een kans om iconische vormen te creëren waar nog veel generaties van kunnen genieten.’ Er is geen glazen bol om in de toekomst van dit bijzondere appartement en gebouw te kijken, maar voorlopig vormen ze een persoonlijke, originele poging om een antwoord te bieden op actuele vraagstukken. Zullen meer mensen in de toekomst op kleinere schaal gaan wonen? Uxolo bewijst in elk geval dat het kan.

twofivefive.co.za

Eigen Huis & Interieur 04 – 2022
Fotografie Warren Heath Tekst Robyn Alexander

Meer interieurs zien? Bestel Eigen Huis & Interieur online (geen verzendkosten